Međunarodno takmičenje škola na Lukavačkom sajmu turizma i ekologije Na međunarodnom takmičenju škola u sklopu Lukavačkog sajma turizma i ekologije učestvovale su škole iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Takmičili su se turistički tehničari, kuhari, poslasičari, barmeni i konobari. Na takmičenju su prikazana stečena znanja i tehnike rada koje su učenici savladali u školi. Lukavčki sajam turizma i ekologije u budućnosti planira razvijati ovaj segment sajma i na način da se povežu hoteli i restorani sa školama kako bi se unaprijedio nivo saradnje. Ocjenjivanje poslastičra i kuhara vodio je Zaim Merdan iz Udruženja kuhara BiH, ocjenjivanje barmena vodio je Edis Duvnjak iz Udruženja barmena, turističke tehničare ocjenivanje je vodila Danijela Bošnjak, i Hamid Kujraković vodio je ocjenjivanje konobara. Na takmičenju škola najuspješnija je bila Ugostiteljsko turistička škola iz Vrnjačke Banje. Realizaciju takmičenja podržali su Vispak, Mak Zara, Alpeks, Megamix, Zvijezda d.o.o. Sarajevo.

 

 PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA KUHARI

1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU EKONOMSKA ŠKOLA BRČKO
3. mjesto - UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA NOVI PAZAR
3. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ

PRIZNANJE ZA NAJBOLJI RECEPT
1. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA EKONOMSKO-HEMIJSKA ŠKOLA LUKAVAC
2. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA GRAČANICA
3. mjesto - JU TURISTIČKOUGOSTITLELJSKA ŠKOLA TUZLA

PRIZNANJE ZA PRAVILAN ODABIR NAMIRNICA I HARMONIJU OKUSA
1. mjesto - SSŠ „DŽEMAL BIJEDIĆ“GORAŽDE

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA POSLASTIČARI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ
3. mjesto - JU TURISTIČKOUGOSTITLELJSKA ŠKOLA TUZLA

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA KONOBARI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA NOVI PAZAR
3. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ

PRIZNANJE ZA PRAVILAN ODABIR NAČINA POSLUŽENJA HRANE I PIĆA
- JU TURISTIČKOUGOSTITLELJSKA ŠKOLA TUZLA

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA BARMENI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA TURISTIČKI TEHNIČARI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ
3. mjesto - SREDNJA STUKOVNA ŠKOLA „SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ“ LIVNO

 PRIZNANJE ZA NAJBOLJU  PREZENTACIJU TURISTIČKOG ARANŽMANA
1. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA EKONOMSKO-HEMIJSKA ŠKOLA LUKAVAC

PRIZNANJE ZA  VRHUNSKU PREZENTACIJU VJESRSKIH  TURISTIČKIH VREDNOTA
1. mjesto - UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA NOVI PAZAR


PRIZNANJE ZA KVALITETNU PREZENTACIJU  TURISTIČKIH VREDNOTA
1. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA GRAČANICA 

 Sve fotografije možete pogledati OVDJE


Lukavačkog sajma ekologije i turizma “LIST 2018.”
 u Lukavcu je održan i Festival hrane i pića na kojem su učestvovali brojni izlagači.

Svrha manifestacije je uvijek njegovanje autohtone bosanskohercegovačke kuhinje, a u cilju očuvanja od zaborava ovog neprocjenjivog domaćeg blaga.


Pogledajte i rezultate ovog Festivala:

1. Sveukupan dojam u prezentaciji tradicionalne kuhinje i običaja Bosne i Hercegovine

“ VRNOGRAČ” UDRUŽENJE ŽENA SVJETLOST

NEVLADINA ORGANIZACIJA “AKTIV ŽENA HUMCI”

2. Sveukupan dojam u prezentaciji tradicionalne kuhinje i običaja Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE GRAĐANA “Behar” škahovica Gračannica
UDRUŽENJE ŽENA”BOŠNJAKINJA” BRČKO DISTRIKT

3. Sveukupan dojam u prezentaciji tradicionalne kuhinje i običaja Bosne i Hercegovine

UŽ “GLAS ŽENA” Rašljani
UDRUŽENJE ŽENA “SLAVUJ” KOTORSKO DOBOJ

4. Najbolji gastro aranžman (prvo, drugo i treće mjesto)

Kud”Dobošnica” Dobošnica
Omladinski kulturni centar “Bosnart” U Stjepan polje
Udruženje građana”Izvor” Škahovica

5. Slana jela – prvo Sveukupan dojam u prezentaciji tradicionalne kuhinje i običaja Bosne i Hercegovine (prvo, drugo i treće, drugo i treće mjesto)

Udruženje”Bosper” Tuzla
Udruženje žena”Humci”
Kud “Rudar” Lukavac

6. Slatka jela (prvo, drugo i treće mjesto)

GRADSKO “KUD LUKAVAC”
Udruženje žena Jagoda” Čelić
Udruženje “Altruista” ruke prijateljstva

7. Priznanje za kretivnu prezentaciju tradicionalnih jela Bosne i Hercegovine

Udruženje žena “BISER” Brka Brčko district
Nevladina organizacija “FATIMA” Bikodže
Udruženje žena”Tragom tradicije” pribava
Udruženje žena “Doboj istok”


Fotografije možete pogledati OVDJE


Iako je najavljen na platou Doma kulture Lukavac, koncert grupe Miligram večeras je pred nekoliko hiljada građana održan ispred Gradske dvorane. Povod održavanja koncerta je Međunarodni sajam turizma i ekologije “LIST 2018.” koji je po 16. put danas otvoren u našem gradu. Organizatori su se potrudili da pripreme sjajan program i raznovrstan sadržaj, u koji svakako spada i večerašnji koncert popularnog benda. Veliki hitovi poput ‘Kruška’, ‘Ludi petak’, ‘Vrati mi se nesrećo’, publika u našem gradu je dočekala sa oduševljenjem što dokazuje koliko je ovaj bend megapopularan. Pokrovitelj koncerta kao i svake godine bila je Općina Lukavac.Novinarska kotlićijada na Lukavačkom sajmu turizma i ekologije i ove godine je bila prilika da na megdan izađu vrsni uvaženi novinari i vrsni gastronomi.
Učestvovale su ekipe Turističke prizme, Sodalive, Televizije Lukavac, Glas TK, Živinice ba i druge ekipe.
 
Lijepo vrijeme, druženje i zabava ispunilo je očekivanja kotlićijade da se na jednom mjestu nađu novinarske ekipe, turistički radnici i proizvođači hrane i pića.
Ocjenjivanje kotlićijade vodili su predstavnici Udruženja kuhara BiH, a za najbolji kotlić proglašen je rad ekipe Sodalive.
 
Za učesnike kotlićijade obezbijeđene su nagrade: 10 dana u Hotelu Albatros Ulcinj, vikend u Hotelu Tadž-S u Novom Pazaru, noćenje sa doručkom na kuli u Gradačcu, ručak u restoranu Osteria u Brčkom, poklon paketi vinarije Erdut, poklon paketi vinarije Hercegovinaprodukt, Vispak poklon paketi, Mak Zara poklon paketi, Zvijezda d.o.o. Sarajevo poklon paketi, Megamix poklon paketi.
Za sve učesnike Vispak je zajedno sa Udruženjem kuhara pripremao Begovu čorbu, a Mak Zara je sa vrhunskim čokoladama za učesnike obezbijedila pripremu palačinaka.
Sve ovogodišnje ekipe već su potvrdile učešće na kotlićijadi 2019. godine.
 
Fotografije sjajnog provoda na Kotlićijadi možete pogledati OVDJE

Uz prisustvo velikog broja predstavnika vlasti, u Lukavcu je danas svečano otvoren XVI Međunarodni sajam ekologije i turizma “LIST 2018”. Uz podršku brojnih institucija, ovaj Sajam je postao tradicionalan, a svake godine bilježi napredak i širi svoje kapacitete.

I ove godine su glavni organizatori Sajma “LIST” – Općina Lukavac i Turistička zajednica TK, uz nesebičnu podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Ministarstva razvoja i poduzetništva TK i Vlade TK.

Na samom početku svečanosti otvaranja, prisutnima se obratio direktor Međunarodnog Lukavačkog sajma turizma i ekologije, Izet Nuhanović koji je istakao:

“Mi smo prezadovoljni svim dosadašnjim pripremama i drago nam je da je izlagača više nego ranijih godina. Imamo ih 157 i dolaze nam iz deset zemalja. Ogranizacioni odbor se uistinu potrudio da napravi i da organizujemo dosta pratećih sadržaja, što će sasvim sigurno zadovoljiti sve koji budu imali priliku da budu sa nama u Lukavcu ova tri dana. Sadržaji ove godine su znatno kvalitetniji i bogatiji nego do sada i mi se radujemo i nadamo da ćemo zadovoljiti sva očekivanja”, rekao je Nuhanović.

Veliku podršku organizaciji ovogodišnjeg sajma pružila je općina Lukavac, koja je u ovom događaju prepoznala vrsnog pokretača razvoja turističkih potencijala ove sredine. Načelnik Općine Lukavac, Edin Delić, nije krio zadovoljstvo što je ovaj značajan sajam u Lukavcu dobio tradicionalnu notu.

“Mi smo treća opština u TK po broju stanovnika i brojke da imamo 45.000 stanovnika su sigurno bile motiv organizatorima da 16 godina istrajavamo sa ovim Sajmom. Lukavac jeste grad sa velikim problemima, prvenstveno ekološkim, ali je grad i sa rijetko viđenim i velikim šansama. Meni je drago da ljudi dolaze svih ovih godina, izlažu na Sajmu. Siguran sam da imamo potencijal za razvoj naše opštine, jer želimo da Lukavac bude karta na turističkoj mapi šire regije”, istakao je načelnik Delić.

S namjerom očuvanja postignute kvalitete i nivoa sajamskih usluga, ali i njihovog poboljšanja, tokom ovogodišnje sajamske manifestacije biće održana brojna dešavanja kao što su: konferencije i stručni skupovi sa temama iz oblasti turizma i ekologije, tradicionalni festival hrane i pića, kulinarski specijaliteti naših prostora, novinarska kotlićijada, sajamska biciklijada, predstavljanje i takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih i turističkih škola i mnoga druga dešavanja.

U edukativnom segmentu, cilj organizatora ovogodišnjeg Sajma jeste, da se u fokus razgovora stave seoski i banjsko-zdravstveni turizam, kako bi se kroz analize trenutnog stanja došlo do njihovog unapređenja na ovim prostorima.

Punu podršku ovom sajmu svake godine pruža i Vlada TK.

“Lukavački sajam turizma i ekologije ima veliki značaj. Vlada TK je ovaj sajam i pored Gradačačkog i Gračaničkog sajma uvrstila u manifestaciju od velikog značaja za TK. Kada se ovakav sajam održava u Lukavcu, onda to ima veliki značaj jer znamo da se posljednja ekološka katastrofa dogodila u Lukavcu te se nadam da će struka riješiti problem, a s tim će ovaj Sajam ublažiti sve ekološke i psihološke efekte na stanovnike Lukavca i TK”, rekao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, Mirsad Gluhić.

Nakon uvodnih riječi predstavnika organizatora, te svih nivoa vlasti, Sajam je svečano otvorila ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Edita Đapo.

“Ono što su naše analize pokazale jeste da jedan dinar uložen u turizam vraća automatski dva dinara. Sve što se ulaže u ovu oblast se vraća. Izuzev toga turizam je grana koja može da zapošljava slabe kategorije, kao što su žene, omladina ili ljudi sa invaliditetom. Mi u BiH imamo puno toga da ponudimo pored prirodnih ljepota. Imamo i odličnu kuhinju, jedan dio ovog sajma posvećen je gastronomiji gdje će biti takmičenje ovih specijaliteta koje mogu probati samo u ovom kraju”, istakla je Đapo.

Nakon svečanog čina otvaranja, svi prisutni su s velikim interesovanjem krenuli u obilazak sajamskih prostora i izlagača, a cijela ova manifestacija se održava u Sportskoj dvorani, te u Domu kulture u Lukavcu.

Novosti

(FOTO) UČENICI IZ BIH I REGIONA NA SAJMU

(FOTO) UČENICI IZ BIH I REGIONA NA SAJMU "LIST 2018.": Pogledajte rezultate takmičenja

More details
(FOTO) FESTIVAL HRANE I PIĆA NA SAJMU “LIST 2018.”: Ovi izlagači su pobrali sve simpatije posjetitelja

(FOTO) FESTIVAL HRANE I PIĆA NA SAJMU “LIST 2018.”: Ovi izlagači su pobrali sve simpatije posjetitelja

More details
(FOTO) NOVINARI I VRSNI GASTRONOMI IZAŠLI NA MEGDAN: Evo koja je novinarska ekipa pripremila NAJBOLJI KOTLIĆ

(FOTO) NOVINARI I VRSNI GASTRONOMI IZAŠLI NA MEGDAN: Evo koja je novinarska ekipa pripremila NAJBOLJI KOTLIĆ

More details
Lukavac: Miligram održao koncert za pamćenje

Lukavac: Miligram održao koncert za pamćenje

More details

Kontaktirajte nas

Lukavački sajam
Sprečanska 1, 75300 Lukavac
Bosna i Hercegovina
Tel.:  +387 35 574 700
Fax:   +387 35 574 700
Mob.: +387 61 721 561
e-mail: lukavacki_sajam@yahoo.de

Preuzimanje

Prijavni materijali
Prijavni materijal BIH - KM
Prijavni materijal INO - EUR
Application form - EUR

Festival hrane i pića
Prijava za učešće

Kotlićijada
Prijava za učešće
Sponzorstvo

Regionalno takmičenje
Turističko-ugostiteljskih škola

Poziv za učešće
Prijava za učešće
Propozicije takmičenja

Partner

  

© 2018 Lukavački sajam. Sva prava zadržava.