09.-11.Maj 2019. 09.-11.Maj 2019.

09.-11.Maj 2019.

Međunarodni sajam turizma i ekologije

09.-11.Maj 2019.

Međunarodni sajam turizma i ekologije

 

 

LIST 2019

Poziv za učešće LIST 2019

 17. Međunarodni sajam turizma i ekologije "LIST" 09.-11. Maj 2019.

 

 

 

Koncerti

Već dugi niz godina u sklopu Lukavačkog sajma turizma, organizujemo i koncerte.

 

 

Kotlićijada

Već tradicionalno u sklopu Lukavačkog sajma turizma organizujemo novinarsku kotlićijadu.

 

 

Festival

Još jedna tradicionalna komponenta Lukavačkog sajma turizma, Festival hrane i pića.

Organizacioni Odbor 18. Međunarodnog sajma turizma i ekologije „List“ Lukavac,  planirao je realizovati aktivnosti u okviru zajedničkog izlagačkog programa na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji se održava od 20. do 23. februara 2020. godine.

 

U okviru sajamskih aktivnosti, predviđeno je da se na zajedničkom izložbenom prostoru  Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, organizuje promocija Sajma „List“.

 

Za tu priliku će biti pozvani gosti iz Ministarstva za turizam Srbije, Turističke organizacije Srbije, Beogradskog sajma, Vlade Tuzlanskog kantona, partnerskih gradova sajma, kao što su Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Zagreb, Tuzla, Lukavac, Zaječar  i brojni privrednici iz oblasti turizma, prijatelji sajma i izlagači.

 

Predviđeno je da se na promociji gostima obrati nekoliko funkcionera, organizator sajma, predstavnik Privredne komore F BiH, kao i emitovanje promotivnog filma Sajma „List“, te druženje uz prigodan koktel.

 

Promocija Sajma „List“ će biti održana u petak, 21. februara sa početkom u 12,00 sati  u prostoru Beogadskog sajmišta (Bulevar vojvode Mišica 14), Hala 1, štand 1112.

 

 


Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije - LIST Lukavac, čije će 18. izdanje biti održano 7.-9. maja 2020. godine, očekuju da će taj sajam premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja učesnica, pratećih manifestacija i posjetilaca.   

 https://www.youtube.com/watch?v=OqVB7WFlqsw&feature=emb_title

U Privrednoj/gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana Prezentacija Sajma turizma i ekologije LIST – Lukavac 2020.

U uvodnom obraćanju Potpredsjednika Privredne komore FBiH, dr.sc. Marka Šantića prisutni su upoznati sa razlozima podrške Sajmu LIST od strane Privredne/gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine. Privredna komora FBiH je, prema riječima Potpredsjednika Marka Šantića, u jednom velikom projektu promocije bh. proizvoda, ponude i usluge u čitavoj BiH, prepoznala i ovaj 18. Lukavački sajam turizma i ekologije. „BiH je jedna mikro destinacija koja ima velike perspektive za tu privrednu granu i naša komora je to prepoznala, te smo ovaj sajam stavili u naš kalendar sajmova, podupiremo ga ne samo finansijski, nego i u stručnom dijelu”, kazao je ovom prilikom gospodin Šantić.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, gospodin Edin Buševac, u svom obraćanju istakao je značaj razvoja turizma u oživljavanju privrede TK, kao i podršku koju Sajam LIST ima od Vlade Tuzlanskog kantona. Kako je kazao ministar, Vlada TK prepoznala je značaj Sajma turizma i ekologije LIST te dugi niz godina učestvuje u njegovoj realizaciji.

O saradnji Turističke zajednice Tuzlanskog kantona i Sajma LIST govorio je gospodin Miralem Mešković, voditelj ureda Turističke zajednice TK.

Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić govorio je o značaju Sajma LIST za Općinu Lukavac, Tuzlanski kanton ali i širi region, kao i o ulaganju Općine u realizaciju Sajma. Načelnik Općine Lukavac dr.sc. Edin Delić, između ostalog, kazao je da je Lukavac sredina sa možda najvećim problemima u državi, ali sa najvećim razvojnim šansama. “Sajam turizma i ekologije je na neki način manifestacija putem koje mi nastojimo riješiti i ono što nas najviše mori, a to su u prvom redu nezdrava okolina i zagađenje koja su i dalje prisutna u Lukavcu, a sa druge strane delegiramo Lukavac kao sredinu u kojoj se itekako mogu ostvariti pomaci u oblasti turizma.“ Dodao je da Lukavac ima povoljan geografski položaj i razvijene turističke kapacitete, te da je veliki broj onih koji ga posjećuju, posebno onih koji se okupljaju poslovno ili na različitim kongresnim aktivnostima. “Nije malo sredstava koliko mi izdvojimo da se ova manifestacija održi i mislim da se ta sredstva višestruko vraćaju u direktnim i indirektnim koristima lokalnoj zajednici. Naše je opredjeljenje da sajam za svoje ‘punoljetstvo’ pomjeri granice u svakom segmentu, posjećenosti, broju izlagača i sadržaja i slično”, dodao je Općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.

Organizatori jedne od najznačajnijih turističkih manifestacija u Bosni i Hercegovini, Međunarodnog sajma turizma i ekologije – LIST Lukavac, koji će se naredne godine u maju održati 18. put, očekuju da će taj sajam premašiti prethodni po broju izlagača, zemalja učesnica, pratećih manifestacija i posjetilaca.

U fokusu ovog sajma su i dalje, uz mnoštvo sadržaja, poslovni susreti i povezivanje izlagača i drugih učesnika, kao i prezentacija njihovih ponuda, proizvoda i usluga.

Predsjednik Organizacionog odbora Sajma LIST gospodin Aziz Čačković kazao je da je Lukavački sajam mjesto i prilika da se prezentuju turistički potencijali, kako Općine Lukavac i Tuzlanskog kantona, tako i BiH, ali i šireg regiona. “Trodnevne aktivnosti sajma su vrlo dinamične i raznovrsne. Pored klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, posvetili smo se i stručnom edukativnom dijelu. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola koje svake godine okupi po desetak škola iz regiona, a znamo da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma. Pored toga različitim stručnim panelima i predavanjima nastojimo prenijeti pozitivne primjere u razvoju turizma, a kao jedan od glavnih sadržaja sajma je festival hrane i pića kao odraz tradicije našeg naroda i kvalitetne kuhinje. Tu je i zabavni karakter sajma, otvoreni koncerti popularnih zvijezda itd.”, izjavio je gospodin Čačković.

Gospodin Aziz Čačković podsjetio je da je prošle godine utemeljena nagrada “Zvijezda turizma BiH” sa čime će se nastaviti i naredne godine, tako da se i u tom pravcu ovom sajmu i turizmu u BiH daje jedna nova dimenzija.

Nakon Prezentacije Sajma LIST uslijedila je prezentacija vina i hrane sa područja Tuzlanskog kantona.

https://www.youtube.com/watch?v=1fsycDoUZZk


Međunarodno takmičenje škola na Lukavačkom sajmu turizma i ekologije Na međunarodnom takmičenju škola u sklopu Lukavačkog sajma turizma i ekologije učestvovale su škole iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Takmičili su se turistički tehničari, kuhari, poslasičari, barmeni i konobari. Na takmičenju su prikazana stečena znanja i tehnike rada koje su učenici savladali u školi. Lukavčki sajam turizma i ekologije u budućnosti planira razvijati ovaj segment sajma i na način da se povežu hoteli i restorani sa školama kako bi se unaprijedio nivo saradnje. Ocjenjivanje poslastičra i kuhara vodio je Zaim Merdan iz Udruženja kuhara BiH, ocjenjivanje barmena vodio je Edis Duvnjak iz Udruženja barmena, turističke tehničare ocjenivanje je vodila Danijela Bošnjak, i Hamid Kujraković vodio je ocjenjivanje konobara. Na takmičenju škola najuspješnija je bila Ugostiteljsko turistička škola iz Vrnjačke Banje. Realizaciju takmičenja podržali su Vispak, Mak Zara, Alpeks, Megamix, Zvijezda d.o.o. Sarajevo.

 

 PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA KUHARI

1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU EKONOMSKA ŠKOLA BRČKO
3. mjesto - UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA NOVI PAZAR
3. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ

PRIZNANJE ZA NAJBOLJI RECEPT
1. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA EKONOMSKO-HEMIJSKA ŠKOLA LUKAVAC
2. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA GRAČANICA
3. mjesto - JU TURISTIČKOUGOSTITLELJSKA ŠKOLA TUZLA

PRIZNANJE ZA PRAVILAN ODABIR NAMIRNICA I HARMONIJU OKUSA
1. mjesto - SSŠ „DŽEMAL BIJEDIĆ“GORAŽDE

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA POSLASTIČARI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ
3. mjesto - JU TURISTIČKOUGOSTITLELJSKA ŠKOLA TUZLA

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA KONOBARI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA NOVI PAZAR
3. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ

PRIZNANJE ZA PRAVILAN ODABIR NAČINA POSLUŽENJA HRANE I PIĆA
- JU TURISTIČKOUGOSTITLELJSKA ŠKOLA TUZLA

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA BARMENI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ

PRIZNANJA ZA TAKMIČENJE ŠKOLA TURISTIČKI TEHNIČARI
1. mjesto - UGOSTITELJSKOTURISTIČKA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA VRNJAČKA BANJA
2. mjesto - JU „UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA ŠKOLA“ DOBOJ
3. mjesto - SREDNJA STUKOVNA ŠKOLA „SILVIJE STRAHIMIR KRANJČEVIĆ“ LIVNO

 PRIZNANJE ZA NAJBOLJU  PREZENTACIJU TURISTIČKOG ARANŽMANA
1. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA EKONOMSKO-HEMIJSKA ŠKOLA LUKAVAC

PRIZNANJE ZA  VRHUNSKU PREZENTACIJU VJESRSKIH  TURISTIČKIH VREDNOTA
1. mjesto - UGOSTITELJSKO TURISTIČKA ŠKOLA NOVI PAZAR


PRIZNANJE ZA KVALITETNU PREZENTACIJU  TURISTIČKIH VREDNOTA
1. mjesto - JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA GRAČANICA 

 Sve fotografije možete pogledati OVDJE

Stranica 1 od 4

Novosti

Promocija lukavačkog sajma

Promocija lukavačkog sajma"List" u Beogradu

More details
Lukavački sajam prilika za promociju i poslovno povezivanje

Lukavački sajam prilika za promociju i poslovno povezivanje

More details
Održana prezentacija Sajma LIST – Lukavac 2020.

Održana prezentacija Sajma LIST – Lukavac 2020.

More details
JAVNI NATJEČAJ ZA NAGRADU

JAVNI NATJEČAJ ZA NAGRADU "ZVIJEZDA TURIZMA BIH 2019"

More details

Kontaktirajte nas

Lukavački sajam
Sprečanska 1, 75300 Lukavac
Bosna i Hercegovina
Tel.:  +387 35 574 700
Fax:   +387 35 574 700
Mob.: +387 61 721 561
e-mail: lukavacki_sajam@yahoo.de

Preuzimanje

Prijavni materijali
Prijavni materijal BIH - KM
Prijavni materijal INO - EUR
Application form - EUR

Festival hrane i pića
Prijava za učešće

Kotlićijada
Prijava za učešće
Sponzorstvo

Regionalno takmičenje
Turističko-ugostiteljskih škola

Poziv za učešće
Prijava za učešće
Propozicije takmičenja

Partner

  

© 2018 Lukavački sajam. Sva prava zadržava.